2010. június 24., csütörtök

Spárga lepény


Még egy spárgás gyors vacsora. Szerintem finom lehet másfajta zöldséggel is, de még nem próbáltam. A készen vett leveles tésztára ráöntjük a tejfölös tojásos krémet, rárendezzük az előzetesen félig megpárolt spárgákat, és 15 percre a sütőbe toljuk. Elképesztően finom. Másnap is.

Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 1 nagy tejföl, 2 tojás + 1 tojás sárgája, só, bors, szerecsendió, 1 csomag spárga, tetejére zöld csilli a csípősszájúaknak

A spárgát előkészítjük. Megmossuk, eltörjük, majd 5 percig lobogó víz felett pároljuk. A levelestésztát kihengergetjük és a sütőpapíros felével egy tepsibe helyezzük. A tejfölt a tojásokkal és a fűszerekkel összekeverjük és a tésztára öntjük. A spárgákat elrendezzük a tetején. Megszórjuk karikára vágott zöld csillivel. 180 fokos sütőbe toljuk 15 percre, vagy annyira, hogy a tészta szép szép barnára süljön.

Spagetti spárgával


Odavagyok a spárgáért. Amióta szezon van hetente legalább kétszer csinálok valami spárgásat. Tudom, hogy aki nézi a blogot, ezt nem mondaná meg... De hiába van nyár, és sokáig világos, valahogy mégsem sikerül normális képeket készítsek.

Az alábbi recept penne tésztával lenne elegáns, a spárgákat pont akkora darabokra vágva, mint a tollhegyek. Ezúttal persze csak spagetti volt otthon.
Elkészítési ideje pont annyi, amennyi alatt a tészta megfő, tehát nem több, mint 10 perc. Lehet még dúsítani tojássárga-parmezán-bors keverékével, lehet rá szórni pirított bacont, de a zsenge spárga, a fokhagyma, az olívaolaj és a bors önmagában is megteszik a magukét.

Hozzávalók: 1 csomag zöld spárga, fél csomag tészta (3 főnek), 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors

Feltesszük a vizet forrni. közben megmossuk a spárgát és ott törjük el, ahol magától roppan. Az alsóbb (általában hosszabb) véget kidobjuk, a felsőbb véget akkora darabokra tördeljük, mint a penne tészta.
Egy serpenyőben olajat hevítünk, megdinszteljük a szétpréselt fokhagyma gerezdeket, beleszórjuk a spárga darabokat és megpirítjuk őket. Sózzuk, borsozzuk, és amint kifőtt a tészta, összeforgatjuk a kettőt. Kicsit még rápirítunk a serpenyőben és ehetjük is.
Ha kedvünk van, előzetesen összekeverünk 2 tojássárgáját reszelt parmezánnal és jó sok borssal, és azt is a tésztára öntjük (már akkor, amikor levettük a tűzről). Vagy piríthatunk rá bacont, amivel a végén megszórjuk a tésztahalmokat.

2010. június 8., kedd

Kakukkfüves sajtkrém - mártogatós


Ez a lehető legegyszerűbb ugyanakkor legfinomabb mártogatós. uborka, zeller, répa csíkkal, chips-szel, nachos-szal, vagy pirítósra kenve is finom. Mindig nagy népszerűségnek örvend, és soha senki nem gondolná, hogy 3 hozzávalóból 5 perc alatt lehet elkészíteni.

Hozzávalók: 2 doboz parmalat krémsajt (250 grammos, Tescosból is nagyon finom, vagy Philadelphia, aki el van eresztve), 2 gerezd fokhagyma, fél marék kakukkfű,só, bors

A krémsajtot összekeverjük az átpréselt fokhagymagerezdekkel, apróra vágjuk a friss kakukkfüvet, és belekeverjük a sóval, borssal együtt. Kész.