2008. december 8., hétfő

Ánizsos teasütemény – Miss Marple kedvence - VKF. XXI.


„ Az utolsó vajasmorzsát is bekebelezte, és tétován körülnézett. Henry azonnal ott termett. Nem gyorsan vagy sietősen. Úgy tűnt, egyszerre csak ott volt.

- Hozhatok még valami egyebet, asszonyom? Süteményt?

- Süteményt? – Lady Selina habozott.

- Kiváló ánizsos süteménnyel szolgálhatunk asszonyom, csak ajánlani tudom.

- Ánizsos sütemény? Évek óta nem ettem ánizsos süteményt! Igazi ánizsos sütemény?

- Ó igen asszonyom. A szakácsnak már nagyon régen birtokában van a recept. Bizonyos vagyok benne, hogy ízleni fog önnek.

Henry rápillantott kísérete egy tagjára és a legényke azonnal eltávozott, hogy felkutassa az ánizsos süteményt.”


A helyszín a békebeli hangulatot árasztó Bertram szálló, ahová néhány nap pihenésre érkezik Miss Marple, és ahol természetesen azonnal bonyodalmak közepébe csöppen. Teázgat, ánizsos süteményt és vajas kekszeket, régimódi édességeket eszeget, beszélget a többi vendéggel, majd a szokásos módon göngyölíti fel a bűntény szálait. A regény nem tartozik Agatha Christie legjobb könyvei közé, sőt szerintem elég vérszegény, de a szálló hangulatát és az előforduló tipikusan angol sütik leírását imádom.

Az ánizsos csillagocskák valóban nagyon jók lettek. Édesek, és fűszeresek, tea mellé valók. Megnyugtatásul sietek közölni azokkal, akiknek Gergőhöz hasonlóan az ánizs szó hallatán sürgősen hányingerük lesz, hogy a kész süteményben nem lehet az ánizst beazonosítani, az eredmény egy fűszeres nagyon kellemes teakeksz. Lesz.


Hozzávalók: 20 dkg vaj, 30 dkg cukor, 40 dkg liszt, 1 narancs héja, 2-3 teáskanál ánizsmag, 1 teáskanál őrölt szegfűszeg, 2 egész tojás, 1 tojásfehérje (a kenéshez)


Az összetevőkből rugalmas tésztát gyúrunk, csillag alakú szaggatóval kiszaggatjuk. A tetejüket megkenjük tojásfehérjével, és megszórjuk kristálycukorral vagy szeletelt madulával. 140 fokos sütőben 30-40 percig sütjük.


7 megjegyzés:

Grenadine írta...

a bertram szálló vajassüteménye engem is megbabonázott!:)

Névtelen írta...

Milyen gusztán tálaltad, csodaszép lett.

Névtelen írta...

Azt hiszem annál nagyobb bókot nem tudok mondani, mint hogy ez a két kép teljesen visszahozza a Bertram szállós feelinget.

kiselek írta...

Mind a poszt, mind a fotó gyönyörű. Esetleg - a teljességre törekedve - hozhatnál néha kóstolót is. Ha nem tolakodom.:)

Mignonok írta...

köszönöm mindenkinek :-)

sajnos ebből már bajosan lesz kóstoló, ugyanis a heveny ánizsundorban szenvedő férjem 4 másodperc alatt eltüntette az egészet. de a legközelebbi adagból nem kizárt :-)

KM írta...

Biztos,hogy ennyi cukor kell bele?
Fele mennyiségű cukorral is elég édes volt, kipróbáltam.
Egyébként örültem ennek a receptek,köszönöm hogy leírták.

Szighearto Angéla írta...

Megsütöttem és nagyon finom 😋 ,a tetejére diót tettem.